Over BOMI

Kom meer te weten over BOMI

Waarom BOMI?

Het bedrijf heeft het geluk te beschikken over plantages die liggen op de heuvels oostelijk en westelijk van Velm op rijke leemgronden die ideaal zijn voor het telen van lekker fruit en wanneer die plantages dan ook nog eens met liefde en inzet voor het vak worden verzorgd dan is het bijna vanzelfsprekend dat er lekkere vruchten worden voorgebracht.

En zo kan BOMI de consument bijna het jaar rond verse appelen en peren van constante kwaliteit en smaak aanbieden. BOMI staat dus garant voor een lekkere en gezonde fruitsnack. BOMI zorgt ook voor een hard en knapperig stuk fruit want daar knelt vaak het schoentje voor de consument! Hoe dikwijls krijgt hij elders niet een Jonagold die te melig smaakt of een geblutste Golden of een Conference met zwarte strepen!

Geschiedenis van het bedrijf

Oorspronkelijk was het een gemengd landbouwbedrijf met veeteelt en akkerbouw in Droog Haspengouw, in het dorp Velm vlakbij Sint-Truiden.

De eerste fruitbomen werden pas in 1989 geplant. De naam BOMI werd al in 1992 boven het doopvont gehouden: het is een samenstelling van de eerste lettergrepen van de voornamen van de twee broers, Bob en Michel Goffin die nu nog samen het bedrijf leiden.

In de jaren '90 werden vooral drie appelvarieteiten geteeld: Standaard Jonagold, Cox en Elstar.

Sinds de eeuwwisseling telen we Cox, Elstar, Golden en vooral de nieuwe mutanten van Jonagold, hoofdzakelijk Decosta maar ook Robijns en Boerekamp en ook veel Conference peren.

Tot 2010 werd al dat lekkere fruit gesorteerd in de grote, oude maar omgebouwde schuur van de mooie vierkanthoeve. Maar dat jaar werd een moderne loods aan en naast de bestaande gebouwen opgericht. In deze loods zijn er nu een hele rij U.L.O.-cellen waarin de appelen en peren bewaard worden en er is ook een ruime sorteerruimte met een moderne sorteermachine.

Groei- en behandelingsproces

Geen lekkere appel of smakelijke peer in de winkel zonder extra goede verzorging van boom en vrucht al van in de boomgaard. Dat is de verantwoordelijkheid van de "MI" van BOMI die zich laat adviseren door Aad Wisse uit Zeeland, Nederland, absolute top in Europa onder de fruitconsulenten. Sinds een viertal jaar worden de appelen geplukt met behulp van "pluk-o-tracs", zelfrijdende machines die het werk van de plukkers vereenvoudigen en die vriendelijker zijn voor de vruchten, ze worden op deze manier minder beschadigd.

Eens de appelen geplukt en dankzij de machines zorgvuldig als het ware "gegleden" in de grote kisten, paloxen genoemd, worden ze naar het bedrijf gevoerd en opgestapeld in de U.L.O.-cellen. Vanaf dan worden ze "in het oog gehouden en verder deskundig verzorgd" door de "BO" van BOMI.

U.L.O. staat voor Ultra Low Oxygen of heel laag zuurstofgehalte. Alle appelen en peren worden volgens hun variƫteit op een eigen specifieke temperatuur , zuurstof- en koolstofgehalte bewaard tot ze er uitgehaald worden en op de sorteermachine terechtkomen. De appelen of peren komen eerst in een waterbad en zo worden ze volgens maat mooi fris in kistjes gelegd.

Er zijn verschillende verpakkingen naargelang de wens van de klant en de vruchten krijgen een BOMI-label opdat de consument ze altijd zou kunnen herkennen. Het BOMI-label is soms voorzien van een QR code, op de kistkaart staat er echter altijd een QR code wat staat voor "Quick response".